Eigenlijk had ik beloofd om geen melding te maken van nieuwe versies van Joomla. Dit wordt al door zoveel mensen en op zoveel plaatsen gedaan. Buiten het feit dat Joomla zelf ook in de back-end aangeeft dat er een nieuwe versie is en dat je je website kan updaten met een druk op de knop. Toch zou ik graag even stil staan bij het feit van de Joomla updates. 

Vorig jaar hebben de mensen van het Joomla project afgesproken om af te stappen van de short-term en long-term release strategie. Tot op heden is het voor veel mensen niet duidelijk wat dan de nieuwe strategie is en of er die überhaupt wel is. Zelf voor mij, die dagelijks bezig is met Joomla en wat daarbij komt kijken, is het niet helemaal duidelijk. Voor de meeste gebruikers van Joomla is dit ook niet erg relevant, want er komt wel weer een nieuwe update en zolang deze met een druk op de knop kan worden geïnstalleerd is het voor de meeste mensen wel prima.

Voor die mensen die willen weten wat er in de allernieuwste versie veranderd is zal ik in ieder geval een link plaatsen.
https://www.joomla.org/announcements/release-news/5586-joomla-3-4-is-here.html

Dat is wel degelijk een discussie van dit moment. Allereerst wil ik voorop stellen dat bootstrap naar mijn mening een uitermate geschikt platform biedt om een basis te leggen voor een moderne website of webapplicatie. Laten we dus geen discussie voeren over het feit of bootstrap wel of niet goed in elkaar gestoken is en veronderstellen dat dat echt wel zo is. Het probleem ligt echter meer bij het feit dat Joomla! gekozen heeft om gebruik te maken van een platform dat buiten hun eiegen beheersgebied ligt. Het Twitter Bootstrap framework wordt onderhouden door een community die niet specifiek gericht is op Joomla! gebruikers. Men is de eerste hobbel al tegengekomen toe Bootstrap van versie 2 naar versie 3 overschakelde en daarbij de keuze heeft gemaakt om niet downwards compatible te zijn. Dit is natuurlijk een issue die overal in de markt impact heeft, maar wanneer een dergelijk framework wordt gebruikt binnen een CMS (niet alleen in Joomla!, maar ook bv. Wordpress en Drupal maken gebruik van Bootstrap) heeft dit tevens gevolgende voor 3th party developers die extensies maken voor het desbetreffende CMS. Dit kan weer verstoringen of vertragingen opleveren voor productie websites en daarom is de vraag wel degelijk redelijk om te stellen.

Mijn mening is echter wel duidelijk. Het bootstrap framework is een van de beste frameworks van dit moment die gebruik maken van de standaarden in de markt. Hierdoor is code beheerbaar en overdraagbaar en kan de focus worden gelegd op het maken van een goed product i.p.v. het leggen van een basis. Wanneer de ontwikkelaars van Joomla! en van extensies gewoon hun werk blijven doen zullen deze standaarden worden gebruikt door alle partijen en kunnen dit soort update werkzaamheden worden bepekt tot een minimum. Het blijft gewoon een kwestie van regelmatig code updaten, dus regelmatig updates aanbieden aan de eindgebruikers, en dat is iets wat Joomla! zeker in hun strategie heel duidelijk heeft gesteld. Ik zeg dus: "Bootstrap, vooral doen!"

Wanneer we kijken naar de mogelijkheid om Json te genereren vanuit Joomla dan is dat een belangrijkere stap als vele van jullie zich misschien realiseren. In de markt van opensource content management systemen zijn er 3 spelers die deze markt domineren. Wordpress, Joomla & Drupal.De laatste wordt voornamelijk gebruikt in de groot zakelijke wereld. Hierbij wordt vaak als reden opgegeven dat het relatief eenvoudig is om maatwerk te verrichten dat aansluit bij Drupal. Ook de mogelijkheid om gegevens op andere manieren te omsluiten naar buiten toe wordt vaak als argument aangedragen. Kortom het is gemakkelijk voor programmeurs en je kan Json data uitspuwen. Deze beide argumenten kunnen we vanaf versie 3 van Joomla ook aan gaan dragen voor Joomla. Allereerst is het Joomla platform zwaar verbeterd en vele malen gemakkelijker gemaakt voor ontwikkelaars zodat maatwerk op Joomla vanaf nu ook snel en zonder al te veel moeite kan worden gemaakt. Het genereren van Json behoort nu ook standaard tot de mogelijkheden.

Waarom is dat nu zo belangrijk?

Ik ga dit proberen duidelijk te maken met een voorbeeld. Wij ontwikkelen steeds vaker niet alleen een website, maar ook apps. Voor veel van deze apps is data uit een database noodzakelijk. Met Json kunnen we ervoor zorgen dat deze data  op een veilige manier in en uit de databases komt. Om deze data te beheren wordt veelal de eis gesteld dat er ook een back-end systeem wordt ontwikkeld voor de desbetreffende app. In de markt zien we nu dus nog dat dit vaak wordt ontwikkeld in Drupal, maar waarom zouden we dat dus niet met Joomla gaan doen. 

Ik ga er in ieder geval me aan de slag. Ik hoop dat jullie mijn voorbeeld zullen volgen.

Blog

August 2020
Mo Tu We Th Fr Sa Su
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6