Content Construction Kits

Ik ben bij veel opdrachten betrokken voor grote organisaties. Hier wordt steeds vaker besloten om gebruik te maken van open source producten. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend, maar voor dit verhaal niet van belang. Nu moet ik helaas vaststellen dat Joomla op het moment van schrijven in de meeste gevallen niet het CMS is dat de voorkeur beleefd. Vaak wordt bijvoorbeeld Drupal ingezet. De voornaamste reden hiervoor is dat Drupal relatief eenvoudig uit te breiden is met content types. Hierdoor is het een enorm flexibel systeem voor ontwikkelaars. De keuze voor Drupal is dus vaak ook gebaseerd op informatie uit het verleden en de ervaring van het ontwikkelteam. Gelukkig kan dit veranderen. Als we kijken naar het Joomla CMS dan moeten we vaststellen dat dit de afgelopen periode is uitgegroeid tot een zeer volwassen systeem met alle mogelijkheden die van een modern Content Management Systeem verwacht mogen worden. Het mist echter nog steeds één ding dat Drupal dus wel standaard aan boord heeft en dat is de mogelijkheid om content types aan te maken. Hier komen de CCK's (Content Construction Kits) om de hoek kijken. De afgelopen periode heb ik onderzoek gedaan naar deze CCK's en ik moet toegeven dat ik enorm verbaasd was over de volwassenheid die deze extensies hebben doorgemaakt. Sommige van deze tools zijn complete ontwikkelomgevingen voor applicaties zonder dat de gebruiker erg veel ontwikkel ervaring nodig heeft. Hieronder een klein deel van mijn bevindingen.

k2Laten we beginnen met K2. Nee, dit is geen Belgische meidengroep die weer een lid kwijt zijn. Het is een veel gebruikte extensie voor Joomla. Enorm geschikt om bijvoorbeeld een blog mee te maken. Alle gegevens wordt opgeslagen in de eigen database van K2 en het is de bedoeling dat de artikelen van Joomla worden geïmporteerd in K2. Op die manier kunnen artikelen worden uitgebreid met aanvullende velden. Een voordeel van K2 is dat er enorm veel andere extensies inhaken op het succes van deze CCK. Hierdoor zijn er veel templates en modules die K2 gebruiken om content op een eigen wijze te presenteren. Er bestaat bijvoorbeeld ook een K2Mart die ervoor zorgt dat een Virtumart shop op een compleet andere manier kan worden neergezet. De makers van K2 zijn JoomlaWorks. Dit is een gerenomeerd bedrijf die met regelmaat hun producten doorontwikkeld. K2 is gratis te gebruiken.

 

zoo-logoDe volgende op de lijst is ZOO. Dit is de logische volgende, want ZOO gaat net even een stapje verder dan K2. De makers van ZOO, YooTheme waren op zoek naar een manier om content op een andere manier te presenteren. Dit bedrijf dat zich voornamelijk had toegespitst op het maken van Themes voor Joomla was ervan overtuigd dat de basis van Joomla artikelen niet voldoende was om een "echte" applicatie op te bouwen. Ze hebben dus een systeem gemaakt waarmee je zelf een compleet content type kan opbouwen en een template kan creëren om dit te presenteren. Dit is echter niet zomaar door een willekeurige gebruiker voor elkaar te krijgen. Er is echt wel wat ontwikkelervaring nodig om ZOO te gebruiken. ZOO is in de basis gratis te gebruiken, maar men zal al snel tegen het feit aanlopen dat een betaalde versie moet worden aangeschaft. Deze is niet goedkoop. De website van ZOO bied een zeer goed overzicht van de mogelijkheden. Alles ziet er zeer gelikt uit. Het is echter niet gemakkelijk om dit zelf van de grond af aan op te bouwen.

 

seblod-logoSeblod is een CCK met een andere gedachte. Zij maken gebruik van Joomla (en eventuele extensies) en bieden de mogelijkheid om onderdelen (lees databases) uit te breiden met extra informatie. Zo is het bijvoorbeeld erg gemakkelijk om Joomla gebruikers of artikelen te voorzien van extra velden. De basis informatie wordt gewoon vastgelegd in de databases van Joomla. Een bijkomend voordeel is dat Seblod de mogelijkheid bied om applicaties aan te maken. Zo kan men datgene wat men gecreëerd heeft relatief eenvoudig exporteren als applicatie en weer importeren in een andere website. Seblod zelf is een gratis product, maar heeft ook wel enkele beperkingen. Deze zijn snel op te lossen met de vele uitbreidingen die worden aangeboden. Deze zijn echter wel vaak tegen betaling. Er bestaat wel een mogelijkheid om een membership af te sluiten waarmee alles gedownload kan worden. Seblod komt het meest overeen met de Drupal gedachte. Alle content kan worden uitgebreid, dus niet alleen van Joomla zelf, maar ook die van geïnstalleerde extensies. Dat maakt Seblod tot een enorm krachtig product.

 

fabrikOok Fabrik biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van bestaande tabellen van zowel Joomla zelf als de geïnstalleerde extensies. Sterker nog men kan ook daarnaast nog gebruik maken van externe databases. Alle data die nieuw wordt aangemaakt wordt dus opgeslagen in eigen tabellen, maar men kan ook data uit bestaande tabellen gebruiken en beïnvloeden. Wanneer we kijken naar datagene wat gratis en out of the box wordt aangeboden dan is Fabrik een van de meest complete CCK's die ik heb gevonden. Door de instructievideo's op de website kan men ook als zeer snel aan de slag met dit product. De zeer complete Wiki biedt voldoende informatie voor gebruikers om de meeste vragen wel te beantwoorden. Na een middagje stoeien met Fabrik had ik al een zeer uitgebreide applicatie gemaakt op mijn testomgeving waarin zelfs zaken als kalenders, uitgebreide google maps en exportfunctionliteit van data gemaakt waren en zowel als component en als module (en plugin) konden worden weergegeven op ieder moment en op iedere positie. Datgene dat gemaakt is kan ook nog eens worden opgeslagen als applicatie (zoals bij Seblod) zodat dit kan worden geïnstalleerd op een andere website. Wanneer je wat dieper wilt duiken in de materie dan bieden Fabrikook nog eens gratis een zeer uitgebreide tutorial sectie aan op de website waarin vrijwel alles in video (screencasts) wordt uitgelegd.

Conclusie:

Ik heb het eerste deel van mijn onderzoek afgerond. Voor datgene wat ik nu gezien en gedaan heb gaat mijn voorkeur uit naar Fabrik. Dit product biedt alles dat noodzakelijk is gratis aan. ook al is het niet nodig, toch ben ik geneigt om een betalende supporter te worden van deze tool. Je krijgt dan nog wat aanvullende downloads ter beschikking.

Het onderzoek zal nog een vervolg krijgen. Er zijn namelijk nog een paar zeer uitgebreide spelers op de markt. We zullen nog een kijkje nemen naar:

Wanneer u nog andere suggesties heeft dan hoor ik het graag. Stuur maar gerust een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 


Blog

August 2020
Mo Tu We Th Fr Sa Su
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6